Ēdieni ar uguns garšu 1

Klāt aktīvākais atpūtas laiks brīvā dabā, kas ģimenes un draugu lokā nav iedomājams bez šašlika un grilēšanas. Tas sniedz pozitīvas emocijas un baudu vēderam.

Uz grila gatavotam ēdienam ir pavisam cita garša. Īpašo «smeķi» tam piešķir dzīvā uguns. Pat parasts vakardienas pusdienu kartupelis, uzsildīts uz grila, iegūs «dzīvu» garšu.

Ko ceptCept var gandrīz visu, kas nav šķidrs un ko iespējams uzlikt uz grila restēm. Var cept dārzeņus, gaļu, zivis, svaigu kartupeli, kas ietīts folijā, - tas tikai jāapkaisa ar garšvielām un jāapsmērē ar sviestu. Var izmantot vārītu kartupeli, kas būs gatavs jau pēc dažām minūtēm. Garšīgi ir uz restēm cepti kabači vai cukini. Iespējams veidot dārzeņu maisījumu no burkāniem, sēnēm, kabačiem, tomātiem. Visu sagriež šķēlītēs un kubos, apkaisa ar garšvielām, pievieno dažas karotes eļļas. No alumīnija folijas izveido maisiņu, saliek tajā dārzeņus un cep uz grila.

Cik ilgi jāmarinēTas ir mīts, ka gaļa noteikti jāieliek marinādē iepriekšējā dienā. Marināde gaļā savelkas pāris stundu laikā. Nepieciešamības gadījumā to var cept dažas minūtes pēc apkaisīšanas ar garšvielām. Vispiemērotākā šašlikam ir cūkas kakla karbonāde. Treknais cīpslojums cepšanās laikā izkūst, un gaļa kļūst ideāli mīksta.

Vēl viens iesakņojies mīts - marinādei jābūt ar etiķi, lai gaļa būtu mīkstāka. Galda etiķis gaļu nepadara mīkstāku, drīzāk otrādi - cietāku. Etiķis gaļu vizuāli dara baltāku, un rodas iespaids, ka tā ir ļoti svaiga. Ja gatavo marinādiar etiķi, nevajag pārspīlēt. Tā vietā lieliski derēs citrona sula. Var eksperimentēt un pārliet šašliku ar sulu - ananasu, tomātu, ābolu. Iznākums būs pārsteidzoši labs.

Kefīra marinādeNepieciešams: litrs kefīra, malti baltie pipari, citrons, trīs lieli sarkanie sīpoli, sāls. Marinādei var pievienot arī ķiplokus, dilles vai pētersīļus. Ja liek ķiplokus, tos smalki sagriež. Uz litru kefīra vajag aptuveni piecas daiviņas. Tāpat rīkojas ar citiem zaļumiem.

Ar minēto marinādes daudzumu pietiks aptuveni diviem kilogramiem gaļas.Pagatavošana. Kefīru ielej traukā, kur tiks marinēta gaļa. Izspiež citrona sulu un pielej kefīram. Sīpolu sagriež ripiņās un arī pievieno marinādei. Pieber garšvielas - tējkaroti sāls, naža galu piparu. Liek sagatavotajā maisījumā gaļu un marinē līdz 12 stundām.

Cukini ar sieruNepieciešams: cukini, universālais garšvielu maisījums vai tikai sāls, divas karotes eļļas, 50 gramu siera, folija.Pagatavošana. Cukini sagriež puscentimetru biezās šķēlēs. Pārkaisa ar garšvielām un pārlej ar eļļu. No folijas saloka mazu bļodiņu, saber tajā cukini un liek uz grila cepties. Ik pa laikam apmaisa. Kad cukini kļuvuši brūni, tajos iemaisa rīvētu sieru. Kad siers izkusis, ēdiens ir gatavs. Ja cukini cep bez siera, to var uzreiz likt uz grila restēm un apcept no abām pusēm brūnu.

 

Grilēts ananassNepieciešams: konservēti ananasi, bekons, koka grilēšanas iesmi.Pagatavošana. Katru ananasa gabaliņu ietin bekona šķēlītē un uzdur uz iesma. Bekonam jābūt cauraugušam un sagrieztam ļoti plānās šķēlītēs. Gatavs, kad kļuvis brūns. Garšīgs gan silts, gan kā aukstā uzkoda. Ziemā ananasu ar bekonu var gatavot cepeškrāsnī.

 

Cepta siļķeNepieciešams: mazsālīta siļķe, folija.Pagatavošana. Siļķi iztīra un veselu ietin folijā. Liek uz uguns cepties. Zivs gatava, kad sāk izplatīties siļķes aromāts un folija vietām kļuvusi brūna. Gatava siļķe ir sāļa un īpaši garšīga ar biezpienu un kartupeļiem.

Pievieno komentāru

Komentāri 1

Dzīvespriekam