Nākamo pavāru jaunais izaicinājums

Smiltenes tehnikuma nākamie ēdināšanas pakalpojumu speciālisti un pavāri var būt laimīgi, jo viņiem ir iespēja pilnveidot savas profesionālās zināšanas skolas mācību restorānā. Katru nedēļu profesionālo priekšmetu skolotājām nāk talkā cits kurss. Kopā tiek veidota ēdienkarte un pēc tam jaunieši izlozē, kuru ēdienu katrs gatavos. 

1.jauniešu garantijas programmas pavāru kursam gatavošana mācību restorānam bija īpašs un ilgi gaidīts notikums. Šefpavāres lomā iejutās Everita Līga Levica. Viņas uzdevums bija ne vien pagatavot savu izlozēto biešu – ingvera krēmzupu, bet arī organizēt komandas darbu virtuvē. “Jauna un interesanta pieredze,” par mācību virtuvē pavadīto dienu saka jauniete. “Patika, ka kursabiedri, ar kuriem strādāju kopā, bija mierīgi, nosvērti un ar labu humora izjūtu. Ar šādu komandu var kalnus gāzt. 

Restorāna ēdienkartē bez jau minētās biešu – ingvera krēmzupas piedāvājām cūkas cepeti bekona ādā ar kartupeļu kūciņām, follijā ceptu lasi ar dārzeņiem un liellopa gaļas strēmelītes. Saldajā ēdienā pasniedzām biezpiena kūciņas un cidoniju, gaišā greipfrūta, ingvera un jogurta panna cotta.”

Everita biešu – ingvera krēmzupu vārījusi pirmoreiz. “Domāju – iznāca labi. Arī klienti slavēja. Patika, ka šajā ēdienā varēju apvienot visu rudens garšu un krāsu daudzveidību. Mājās biešu ēdienus tikpat kā negatavoju, jo mājiniekiem tie nav īpašā cieņā.” 

Pirms desmit gadiem Everita vēlējusies Smiltenes tehnikumā apgūt ēdināšanas pakalpojumu specialitāti. Iestājusies, bet dzīve apmetusi kūleni un mācības nācies pārtraukt. Jauniete vismaz pagaidām neplāno savu nākotni saistīt ar pavāra profesiju neplāno. Ēst gatavošana ir viņas sirdslieta. Everita uzskata - Jauniešu garantijas programma ir laba iespēja apgūt darba tirgū pieprasītu arodu un paplašināt redzesloku, kas būtiski ikvienā vecumā. 

Sintijas Ļeļeva gatavoja folijā ceptu lasi ar dārzeņiem un zaļumiem. Kļūt par pavāri ir Sintijas sapnis kopš bērnības. Taču pēc devītās klases domas pēkšņi mainījušās un viņa aizgājusi uz Priekuļu tehnikumu, kur izvēlējusies administratīvo un sekretāra pakalpojumu mācību programmu. “Diemžēl, diezgan ātri sapratu, ka tas nav manas dzīves īstais aicinājums. Tagad esmu šeit un jau no pirmajām nodarbībām sapratu, ka strādāšu un turpināšu pilnveidoties šajā profesijā arī pēc skolas beigšanas. Profesionālās kvalifikācijas praksē, visticamāk, došos uz “Trīs pipariem”.  Man patīk virtuvē eksperimentēt, izmēģināt dažādas gaļas ruletītes. Vienīgi mājās kulinārie eksperimenti rūpīgi jāpārdomā, jo vīrs attiecībā uz ēdieniem ir diezgan konservatīvs.”

Nākamais pavārs Māris Tupurītis skolas mācību restorāna apmeklētājiem pagatavojis cūkgaļas cepeti sulīgā dārzeņu mērcē ar sālsūdenī skalotiem rīsiem. Sākot mācības Smiltenes tehnikumā, Māris nepratis gatavot tikpat kā neko. Taču jau pēc dažiem mēnešiem viņš virtuvē juties kā mājās. “Ja vien ir vēlēšanās, pavāram nepieciešamās zināšanas un prasmes var apgūt diezgan ātri,” uzskata jaunietis. “Protams, nevar ieslīgt arī rutīnā. Labam pavāram jābūt gatavam mācīties mūža garumā.” Šobrīd Māris vēl īsti nezina, ko darīs pēc skolas beigšanas. “Lielākā vērtība ir šeit gūtās zināšanas,” uzskata puisis, kuram, tāpat kā Sintijai, jau viena profesija ir. Pēc pamatskolas beigšanas viņš Igaunijā izmācījies par guļbūves ēku celtnieku. Mazliet pastrādājis un sapratis, ka tas nav arods, kuram gribētu veltīt visu turpmāko mūžu. Māris Jauniešu garantijas programmas uztver par labu iespēju apgūt vairākas darba tirgū pieprasītas profesijas. “Dzīvē visādi var gadīties. Labs amats ir pamats. Jo vairāk zināšanu, jo drošāks pamats zem kājām,” uzskata jaunietis. 

Rūjieniete Diāna Beireša uz Smiltenes tehnikumu atnākusi uzreiz pēc vidusskolas. Profesijas izvēle bijusi pašsaprotama – Diānai ļoti patīk gatavot ēst un pārsteigt savus mīļos ar kaut ko garšīgu. Brīvajā laikā jauniete skatās Mārtiņa Sirmā “Kulta ēdienus” un citus raidījumus, kuros savu pavārmākslu demonstrē populāri pavāri. Arī viņa pēc tehnikuma beigšanas, visticamāk, turpinās izaugsmi izvēlētajā profesijā. Iespējams, kādreiz kļūst par šefpavāri.

Gatavojoties viesu sagaidīšanai skolas mācību restorānā, Diānas uzdevums bija pagatavot kartupeļu kūciņas un dekorēt saldos ēdienus. “Kā viens, tā otrs darbiņš bija interesants un pavēra iespēju ļauties fantāzijai un radošumam. Tas mani, saimniekojot virtuvē, fascinē visvairāk,” atzīst jauniete. Viņa ar lielu nepacietību gaida ēdienu gatavošanas stundas, kurās skolotājas Jauniešu garantijas programmas audzēkņiem iedod ēdiena nosaukumu un izejvielu sarakstu, bet recepte katram jādomā pašam. “Līdz ar to varam eksperimentēt. Visinteresantākais tajā visā ir brīdis, kad stundas beigās tiek iedotas receptes,” smaida jauniete. “Bieži vien esam uzmeistarojuši pavisam ko citu, nekā gaidīja skolotājas. Taču tik un tā garšīgi.”


Interešu izglītība